Adatbázis konzultáció, RDBMS support, Oracle | Eagle-Comp

Adatbázis konzultáció, RDBMS support

Az adatbázisok, adatbázis-kezelő rendszerek (DBMS) iránti igények ma már az üzleti élet minden területén felmerülnek, a legtöbb vállalat számítástechnikai rendszerében alapvető komponensnek számítanak. Ezek felelősek a cégek működéséhez nélkülözhetetlen adatok és információk biztonságos és rendezett tárolásáért, hatékony visszakereshetőségéért. Ezért megbízható működésük, magas szintű rendelkezésre állásuk alapvető fontossággal bír mind a cég, mind a hozzájuk kapcsolódó alkalmazói szoftverek számára.

Megvalósításukat tekintve többféle elgondolás született, azonban főleg a relációs rendszerek (RDBMS) terjedtek el a gyakorlatban. Kialakulásuk hosszú múltra tekint vissza, az elméleti alapokat Edgar F. Codd fektette le az 1970-es években, kidolgozta a relációs adatmodellt és megalkotta az adatbázis normalizálás törvényeit. Az első a gyakorlatban is működő üzleti célú rendszerek az 1980-as évek elején jelentek meg, az IBM és a később piacvezetővé vált Oracle Corporation készítette az első implementációkat.

Kidolgozták az ún. SQL (Structured Query Language) nyelvet, ami az adatbázison értelmezett műveletek végrehajtásának elsődleges eszköze, egy azóta folyamatosan fejlődő de facto szabvány, több jelentős kiadása jelent már meg, pl. az SQL92, SQL3. Lehetővé teszi az adatok szerkezeti (DDL utasítások) és tartalmi (DML műveletek) manipulációját, továbbá bonyolult, akár több adatbázis objektumot érintő és összetett feltételeket tartalmazó lekérdezések (select utasítás) megfogalmazását is. Az SQL nem procedurális, hanem leíró jellegű nyelv, az utasítások végrehajtásának algoritmusát, a végrehajtási tervet az ún. optimalizáló határozza meg számtalan paraméter és statisztikai adat függvényében, ez az RDBMS legfontosabb komponense, alapvetően meghatározza a rendszer hatékonyságát.

Kialakultak a tranzakció-kezelés alapelvei is, az ún. ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability) szabályok biztosítják az adatbázis konzisztenciáját és integritását.

Napjainkban számos vállalat fejleszt relációs adatbázis-kezelő (RDBMS) szoftvereket, a legjelentősebbek az Oracle Database Server, az IBM DB2 és a Microsoft SQL Server, de a nyílt forráskódú rendszerek is nagy népszerűségnek örvendenek, mint a pl. a MySQL és a PostgreSQL.

Cégünk vállalja relációs adatbázis-kezelő rendszerek adminisztrátori, rendszerintegrációs, fejlesztési és konzultációs feladatainak kivitelezését elsősorban, de nem kizárólag az alább felsorolt területeken.

Munkatársaink képzett, nemzetközi minősítéssel és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek.

Oracle Certified Professional logó   Microsoft Certified Professional logó

Annak ellenére, hogy tudásunk nagy része adott gyártó adott termékéhez kapcsolódik, alapvetően gyártófüggetlen tanácsadást kínálunk, mindig a legjobb megoldást próbáljuk megtalálni ismereteinkre és tapasztalatainkra alapozva.

Erősségünk a világos, együttműködő és ügyfélközpontú konzultáció, személyre szabott megoldásokat nyújtunk, hatékony és költségkímélő rendszereket építünk.

Adatbázisok tervezése, méretezése

Az alkalmazásfejlesztés fontos része az adatbázis objektumok megtervezése, az ún. logikai séma létrehozása és normalizálása, valamint a fizikai tárolás kidolgozása a rendelkezésre álló erőforrások figyelembe vételével. A gyártók számos beépített lehetőséget és licenszköteles opciót is kínálnak az implementációhoz, ezek pontos és naprakész ismerete biztosítja a legjobb megoldást.

RDBMS telepítés, upgrade, konfigurálás

A telepítés során fontos a pontos igényfelmérés, a szükséges komponensek meghatározása, az operációs rendszer előkészítése, az alkalmazandó javítócsomagok kiválasztása. Verzióváltás esetén számos alternatíva áll rendelkezésre, természetes igény a gyors, biztonságos és adatvesztés mentes kivitelezés. Ma már olyan korszerű technológiákat is használunk, mint pl. az Oracle Real Application Testing (RAT), amelynek segítségével valós idejű terheléses szimulációt készíthetünk az új verzió teljesítményének ellenőrzésére. A modern adatbázis-kezelő rendszerek széleskörű konfigurálási lehetőségeket kínálnak, az Oracle Database Server 12c több mint 300 paraméterrel rendelkezik, megfelelő beállításuk a hatékony működés egyik előfeltétele.

Helyi és távoli adatbázis adminisztráció

Ha nem foglalkoztat saját adatbázis adminisztrátort, egyedi megállapodás keretében elvégezzük rendszere napi üzemeltetését. Folyamatos monitorozás, hibaelhárítás, konfigurálás, hangolás, naprakész állapotban tartás, eseti feladatok elvégzése is része a tevékenységnek, helyben az ügyfél által biztosított munkahelyen vagy biztonságos csatornán keresztül történő távoli bejelentkezéssel, garantált rendelkezésre állással és reakcióidővel.

Technikai support szolgáltatás, ügyelet

Az adatbázis-kezelők bonyolultsága jóval az átlag feletti, becslések szerint kb. egy nagyságrenddel nagyobb mint az operációs rendszereké. Ha van saját DBA-ja, aki elvégzi a napi rutinszerű feladatokat, de szüksége van technikai támogatásra pl. hibaelhárításhoz vagy az összetettebb feladatok kivitelezéséhez, akkor szakértőink rendelkezésére állnak, akár tanácsadás, akár a konkrét megvalósításban való részvétel formájában, ügyeleti konstrukcióban is, szerződésben foglalt rendelkezésre állási időszakkal és reagálási idővel.

Adatbázisok és alkalmazások hangolása

Az alkalmazások fejlődnek, az adatok mennyisége, eloszlása is általában folyamatosan változik, ezért előfordul, hogy a kezdetben jól teljesítő adatbázis-kezelő egy idő után lelassul, egyre nagyobb válaszidőket produkál. Rendszeresen szükség van a gyengén teljesítő SQL-ek figyelemmel kísérésére, az erőforrás hiányos állapotok detektálására. Ha elégedetlen rendszere teljesítményével, keressen meg minket, felderítjük ezeket, javaslatot adunk az elhárításukra, igény esetén el is végezzük a hangolást.

Mentési rendszerek készítése

A legmegbízhatóbb hardverek is elromolhatnak, az adatbázis fájlok korrupttá válhatnak. Minden adatbázis számára szükséges egy jól átgondolt, az összes meghibásodási szituációra felkészített és adatvesztés mentes helyreállításra is alkalmas mentési rendszer. A gyakori tesztelés biztosítja az éles helyzetben történő kockázat- és stresszmentes alkalmazhatóságot. Az implementációhoz olyan kiforrott eszközöket használunk mint pl. az Oracle Recovery Manager (RMAN).

Adatbázis és alkalmazás migrációk

Gyakran kell teljes rendszereket másik eszközre vagy infrastruktúrába költöztetni vagy különböző gyártók adatbázisai között adatokat migrálni. Fontos kritérium a biztonság mellett a minimális üzemszünet biztosítása. Ezeket az igényeket csak alapos tervezéssel és korszerű eszközök használatával lehet kielégíteni.

Szerver oldali programozás

A hagyományos objektumok (táblák, indexek, nézetek) mellett program komponenseket is tárolhatunk adatbázisunkban. Elsősorban az adatmanipulációkat végző alkalmazás logikát, interfészeket célszerű itt elkészíteni. A legfontosabb előnyök a biztonság és a hatékony végrehajtás. Elsősorban Oracle PL/SQL, Microsoft T-SQL vagy a platformfüggetlen Java nyelven vállalunk szoftverfejlesztést.

Nagy rendelkezésre állás konfigurálása

Kritikus rendszerek esetében a szolgáltatások kiesésének idejét a minimumra kell csökkenteni, nem ritkán 99.99%-os elérhetőséget kell biztosítani, de előfordul, hogy 99.999%-ot. Ez utóbbi esetben évente mindössze 8.7 órát állhat a rendszer meghibásodás és üzemeltetési feladatok végrehajtása miatt. Ilyen esetekben az alapos rendszertervezés mellett az olyan kiforrott technológiák használata nélkülözhetetlen mint pl. az Oracle Real Application Clusters (RAC) vagy az Oracle Data Guard.

Adattárház, OLAP

Az adattárház egy cég speciálisan szervezett, a forrásrendszerek történeti adatait tároló, elsősorban komplex lekérdezések, döntéstámogató és vezetői információs rendszerek számára optimalizált, ún. multidimenzionális adatmodellen alapuló adatbázisa. A napi működést támogató OLTP (Online Transaction Processing) rendszerekkel ellentétben redundáns tárolást (pl. aggregált adatok) is alkalmazunk a hatékony működés érdekében. Az OLAP (Online Analytical Processing) egy módszertan, az adattárházra épülő elemzések és adatbányászati technológiák összessége. Tervezése és létrehozása összemérhető egy komplett alkalmazás kifejlesztésével. A korszerű adatbázis-kezelő rendszerek számos eszközt kínálnak az implementációhoz, pl. particionálás vagy a párhuzamos végrehajtható lekérdezések. Vállaljuk adattárházak építését, az igényfelmérestől, a tervezésen át a kivitelezésig.

Abban az esetben, ha komplex megoldásra van szüksége, ismerje meg rendszerintegrációs szolgáltatásainkat is, ahol alapszoftver, infrastruktúra tekintetében tájékozodhat.

Ha felkeltettük érdeklődését keressen meg minket elérhetőségeink valamelyikén, kérjen részletes ajánlatot!

Áraink listaárak, konkrét megkeresés esetén, ha a becsült ráfordítás mértéke meghaladja az 5 munkanapot, egyedi árajánlatot adunk.

Referenciák